Vad är verb?
Vad är verb?
Verb är ord som beskriver vad någon gör eller vad som händer. Alla meningar har ett eller flera verb.
Här är några exempel på verb:
- "Jag springer till skolan."
- "Hon äter frukost."
- "Vi sover tidigt."
Verb kan också användas för att beskriva hur någon känner sig eller hur något är. Till exempel:
- "Han är glad."
- "De känner sig trötta."
Hjälpverb
Hjälpverb är verb som används tillsammans med andra verb. Några vanliga hjälpverb är ska, måste, vill, brukar, och kan.
Här är några exempel:
- Ska: "Jag ska äta." Här används hjälpverbet "ska" för att visa att vi pratar om framtid.
- Måste: "Hon måste äta." Hjälpverbet "måste” visar att hon inte får säga nej. Du kanske pratar om att ditt barn måste äta. Barnet får inte säga nej. Du kanske säger ”Jag måste göra mina läxor”. Det betyder att det är jätteviktigt och läraren säger att du ska göra det.
- Vill: "Vi vill äta." Här används "vill" för att visa att någon önskar att göra något. Vi är hungriga och vi vill äta.
- Brukar: "Hon brukar äta choklad." Här används ”brukar” för att det är något som hon gör ofta. Hon äter choklad varje dag.
- Kan: "Jag kan simma." Här används ”kan” för att visa att jag vet hur man gör något. Jag har lärt mig att simma, så jag kan simma. ”Jag kan tala ukrainska” betyder att jag förstår och pratar ukrainska.
Verb & tempus – Nutid och dåtid
Vi pratar antingen i då-tid eller i nu-tid. Vi brukar inte blanda dåtid och nutid i samma mening.
Exempel:
NUTID:
Jakob vaknar tidigt på morgonen och kliver upp ur sängen. Han gör frukost och fixar sig för dagen. Jakob jobbar på ett sjukhus, han är sjuksköterska. Jakob åker till jobbet och när han kommer fram tar han en kopp te. Då hör han några barn som skriker. Jakob blir lite orolig.
DÅTID:
Jakob vaknade tidigt på morgonen och klev upp ur sängen. Han gjorde frukost och fixade sig för dagen. Jakob jobbade på ett sjukhus, han var sjuksköterska. Jakob åkte till jobbet och när han kom fram tog han en kopp te. Då hörde han några barn som skrek. Jakob blev lite orolig.
Presens
Presens är när vi pratar om något som händer nu eller något som händer ofta. Presens kan också användas för att prata om något som alltid är sant.
Till exempel: "Jag äter frukost." Det betyder att jag gör det nu. Ett annat exempel är: "Jim kör bil till jobbet varje dag." Det visar att han alltid gör det.
Presens används också för att prata om saker som alltid är sanna, som till exempel: ”Solen är varm” och ”jorden är rund”.
Presens kan också användas för att prata om framtiden, speciellt när något är planerat. Till exempel: "Jim åker till Grekland i morgon." Vi använder verbet i presens och ett framtidsord ”imorgon” för att visa att det är framtid.
Preteritum
Preteritum är när vi pratar om något som hände tidigare. Det kan vara något som hände för en minut sedan eller för flera år sedan. Preteritum används för att visa att något är klart och slut.
Till exempel: "Jim sprang till bussen i morse." Det betyder att han gjorde det förut.
Preteritum används ofta när vi berättar historier. Till exempel: "Han öppnade dörren och gick in. Det var mörkt, och han blev rädd." Här använder vi preteritum för att beskriva vad som hände steg för steg.
Vi kan också använda preteritum för att prata om hur vi kände oss tidigare. Till exempel: "Jag var väldigt glad den dagen" eller "De var trötta efter resan." Preteritum hjälper oss att prata om känslor och saker som hände tidigare.
När vi pratar med varandra i preteritum använder vi ofta tidsord för att den som lyssnar ska förstå när det hände.
Till exempel:
"Vi gick på bio igår och såg en bra film"
”Jag bodde i Frankrike för fem år sedan”
”De träffades förra året”.